We must start to treat the causes and not only the effects

Unde se duc braconierii… când se duc?

Published by TudorI on

The poacher (Braconierul)
”Valoarea ridicată a sturionilor, a făcut din aceste specii țintele perfecte pentru cei care cred că îmbogățirea, prin orice metodă, aduce fericirea dar, din păcate, cad în propria capcană a iluziei. Braconajul reprezintă una din cauzele care au afectat ireversibil populațiile sălbatice de sturioni iar lăcomia omului învinge orice urmă de rațiune în detrimentul unui pescuit sustenabil (Ionescu & Crihană, 2019)”.

Uitându-mă pe Facebook, am găsit trei amintiri din Aprilie 2018, 2019 și 2020, toate despre acțiuni împotriva braconajului sturionilor, din Dunăre sau Marea Neagră, știri cu impact emoțional ridicat. La o căutare simplă, pe internet, apar zeci de cazuri semnalate și am încercat să fac o sinteză cu cele mai importante acțiuni anti-bracobaj în care s-au identificat sturioni și/sau icre negre.

E îmbucurător faptul că autoritățile acționează iar o parte din ele chiar își fac treaba dar, din păcate exemplarele de sturioni braconate sunt o pierdere enormă pentru populațiile sălbatice și implicit, pentru biodiversitatea genetică a acestor specii. Braconajul nu face numai să încetinească refacerea populațiilor de sturioni, ci creează o concurență neloială, atât pentru pescarii comerciali corecți dar și pentru producătorii de sturioni din acvacultură.

Când o să pricepem (juridic) că braconajul este furt! Fie că vorbim de exemplare braconate din mediul natural, care aparțin statului, fie că vorbim de exemplare braconate în fermele piscicole, care aparțin persoanelor fizice, această îndeletnicire este FURT calificat!

Dar întrebarea este unde se duc braconierii…când se duc? Poate cineva (”cineva” este un cuvânt general, caracteristic unei (unor) instituții a (le) statului pe care nu am putut să o (le) identific ( să le identific) dar care poate se autosesizează) să centralizeze sau să comunice exact cum s-au finalizat dosarele penale, ce pedepse s-au aplicat, ce măsuri s-au luat, câți dintre cei prinși în flagrant erau pescari comerciali, ce pedepse administrative li s-au aplicat, dacă mai activează ca pescari comerciali, etc,, puterea exemplului reprezintă o pârghie iar acel ”cineva” ar trebui să realizeze asta.

Nu știu voi, dar eu mă simt ca atuncea când se prezintă un episod pilot dintr-un serial iar apoi, stau ca vițelul la ecranul televizorului ca să apară următorul episodul dar nu mai apare niciodată. Sau ca în bancul cu Bulișor când este lăsat acasă pentru câteva ore si ca sa nu facă prostii îi pune un disc cu povesti. La întoarcere se aud urlete înfiorătoare “DA VREAU! DA VREAU!”….. il găsesc pe săracul Bulișor cu clăbuci și spume la gura, cu părul smuls din cap si zbierând la infinit: “DA VREAU! DA VREAU!” …si discul: ” Copii ,vreți sa va spun o poveste? Copii, vreți sa va spun o poveste? Copii ,vreți sa va spun o poveste?

Imaginile cu capturile braconate sunt crâncene dar trebuie să privim adevărul, pentru că numai așa o să realizăm că e nevoie de mai multă implicare !

2020, 21 Aprilie

Polițiștii de Frontieră de la Chilia i-au prins cu 30 kg de sturion, fără documente legale și fals în declarații

60 de exemplare din specia Acipenser ruthenus zac pe mal, 66 de exemplare în greutate totală de 30 Kg care a însemnat o greutate medie de 454 grame/exemplar… act criminal

Sursă: Dobrogea News https://s9.ro/1ewm

2019, 16 Aprilie

”Doi foşti poliţişti de frontieră, prinşi la Vlădeni de foştii colegi cu 140 de kg de caviar”

În condițiile in care o femela de sturion are, in medie, aproximativ 10% din masa corporală icre negre iar raportul dintre masculi/femele este de 50% (demonstrat științific), rezultă că pentru cantitatea aceasta de icre, au fost sacrificate 1.4 tone de femele de sturion. În condițiile in care în capturi, raportul dintre sexe este aproximativ egal, rezultă UN JAF DE APROXIMATIV 2.8 TONE DE STURIONI. In funcție de specie (nu se precizează specia) numărul exemplarelor de sturioni, pentru obținerea acestei cantități de icre este extrem de mare. În contextul în care calculăm pentru cea mai mare specie din apele noastre, care are o greutate medie de aproximativ 100 de kg, rezultă peste 25 de exemplare dar dacă sursa icrelor a fost nisetru, păstruga sau cega carnagiul e mult mai mare.

Probabil ca e vorba de o structura infracțională organizată care coordonează sau/si se ocupa de colectatarea/transportul icrelor negre provenită din BRACONAJ!

Întrebările pe care le-am pus în momentul respectiv (și au rămas fără răspuns), au fost :

  • cum au putut bracona aceasta cantitate impresionantă de sturioni, fără sa fie deranjați?
  • dacă există și cine protejează aceasta structura mafiotă care acționează pe Brațul Borcea?
  • în condițiile în care abia ce trecuse principala perioada de migrație a sturionilor, de ce nu au acționat autoritățile competente ca să prevină jaful?
Sursă: Jurnalul de Ialomița https://s9.ro/1ewp

2019, 24 Decembrie

”Zeci de kg de icre negre confiscate de polițiștii de frontieră. Bărbați suspectați de braconaj”

″În data de 23 decembrie, poliţiştii de frontieră din cadrul structurilor teritoriale ale Gărzii de Coastă, sub coordonarea prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârşova, au efectuat trei percheziţii domiciliare, în baza unor mandate emise de Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Judecătoriei Hârşova, în locaţii de pe raza localităţilor Capidava – judeţul Constanţa şi Giurgeni – judeţul Ialomiţa, la persoane suspecte că desfăşoară activităţi de braconaj piscicol. În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, un peşte din specia morun în greutate de 90 kilograme, 91 borcane ce conţineau cantitatea totală de 40 kilograme icre negre, suma de 51.200 dolari, precum şi mai multe pachete cu ţigări de contrabandă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda de Coastă. (Sursă: ProTv)

Sursă: ProTv https://s9.ro/1ex0

2018, 16 Aprilie

Braconierii au dat iama în sturioni. Peste 30 kilograme de păstrugă și nisetru, reținute de polițiștii de frontieră

”Polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Tulcea – Biroul Prevenire și Combaterea Infracționalității Transfrontaliere împreună cu scafandrii din cadrul Compartimentului Sprijin Operativ, acționând în baza unei informații, au identificat în zona lacului Razelm, județul Tulcea, un cetățean român, în vârstă de 38 de ani, domiciliat pe raza județului Tulcea, care avea un sac în care s-a regăsit cantitatea de 31,7 kg de peşte, din familia sturioni, speciile păstrugă și nisetru, în stare proaspătă, pentru care persoana în cauză nu deținea documente legale” (Tl News)

Sursă: Tl News https://s9.ro/1ewv

2018, 26 Aprilie

„Braconaj la pui de sturion în zona Perișor-Periteașca-Gura Portiței”

”Acțiune de amploare organizata de Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea si ARBDD, în zona Perişor-Periteaşca-Gura Portiței, pe linia combaterii braconajului piscicol! Jandarmii au observat 4 persoane care descărcau scrumbie dintr-o barcă pe malul apei. La verificări, oamenii legii au constatat ca pescarii de ocazie capturaseră si 42 de exemplare de pui de sturion, din specia păstruga, interzisa a fi pescuita! Cei 4 braconieri, cu vârste cuprinse intre 28 și 45 de ani, cu domiciliul în loc. Murighiol și Colina, au acum pe numele lor dosare penale!” (ARBDD)

La momentul respectiv am comentat doar într-o frază, care rămâne de actualitate, “animalelor”…..”va place sa mâncați copii ???”…..

Sursă: Dobrogea News și ARBDD https://s9.ro/1ewt

2017, 6 Aprilie

Polițiștii giurgiuveni au reținut doi pescari giurgiuveni despre care se presupune că au prins un sturion de peste 70 de kg; pescuitul acestei specii este interzis

”Pe timpul acțiunii au fost depistați C. V., de 50 ani și P. P., de 40 ani, ambii din municipiul Giurgiu, pescari comerciali autorizați, care transportau cu barca patru plase de pescuit tip setcă compusă, având fiecare lungimea de aproximativ 50 metri. Continuând cercetările pe malul Canalului Cama în apropierea locului unde au fost opriți pescarii, a fost identificat un pește din specia sturion (morun) in greutate de aproximativ 70 kg, o lungime de aproximativ 2,25 metri si circumferință de aproximativ 1 metru.”(Sursă: Știri de Mâine)

Sursă: Știri de Mâine https://s9.ro/1ewz

2014, 16 Mai

Patru tone de sturion şi o mie de kilometri de plase monofilament, confiscate de polițiști

”În această dimineață sub coordonarea Poliției Române și a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost declanşată o amplă acţiune în cadrul unui dosar în care sunt cercetate fapte de braconaj piscicol cu specii protejate şi evaziune fiscală, fiind de asemenea verificat şi modul de folosire a fondurilor europene. Peste 400 de poliţişti au fost angrenaţi în efectuarea a 48 de percheziţii, pe raza a 6 judeţe, respectiv Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi şi Constanţa, precum şi a municipiului Bucureşti. Până în prezent, au fost depistate aproximativ 4 tone de sturioni, 80 kg. de icre negre, 50 kg. de icre de la alte specii de pești, 250 kg. de calcan, 90 de kg. de alte specii de peşte etc.” Poliția Română

În acest caz s-a întocmit un dosar dar care e încă în instanță dosar nr. 436/121/2016 constituirea unui grup infracțional organizat 

Sursă foto: https://s9.ro/1ex1

Și mai ne întrebăm “de ce nu mai sunt sturioni?” sau ”de ce nu s-au refăcut populațiile…”, braconajul reprezintă unul dintre răspunsuri.

Întotdeauna am susținut faptul ca “jaful din apă este comparabil cu cel din păduri, numai că în apa nu rămân cioate(urme)”. Braconajul piscicol, a fost și este un pericol pentru biodiversitatea acvatica, indiferent de specie. Cu atât mai mult, acest fenomen periclitează în mod sistematic, eforturile de refacere a populațiilor de sturioni sălbatici, din Dunăre și Marea Neagră.

Aceste activități ilegale si iresponsabile trebuie tratate cu asprime! Am studiat acest fenomen foarte complex, cu ramificații adânci în sistem și cu o structură organizată meticulos și cred că este necesară o nouă abordare pentru combaterea acestei molime. Poate decidenții își vor îndrepta atenția și asupra acestui domeniu, atât de bătut de soartă în ultimii 30 de ani.

Și în cazul braconajului repet același lucru trebuie să începem să tratăm cauzele și nu efectele

Soluții sunt, soluții se pot dezvolta dar întrebarea e se vrea cu adevărat? și apropo Unde se duc….braconierii când se duc?

*Toate drepturile rezervate

Citare: Ionescu, T. I., 2021. Unde se duc braconierii….când se duc? [Online]
Available at
: https://sturgeons.eu/unde-se-duc-braconierii-cand-se-duc/

Apa înseamnă viață!
error: